Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Infrapanel működése

Az infrapanel egy modern, stílusos , energia hatékony elektromos fűtőtest, hőleadása túlnyomó részt  a termikus infravörös tartományban történik , ellentétben a hagyományos konvekciós fűtőtestekkel.  

 Az infravörös hősugarak keletkezése:  energia közlésekor az atommag körül keringő elektronok magasabb energiaszintű elektronpályára kényszerülnek ugrani, viszont ezt a magasabb energiaszintet nem tudják megtar tani, ezért visszaugranak eredeti pályájukra. Ahogy ez megtörténik, az elektron leadja magasabb energiáját, ami elektromágneses sugárzásként jelentkezik, ez megfelelő hullámhossz esetén termikus infravörösként -hősugárzásként- jelentkezik.

   Azokat a fűtőtesteket hívjuk infrapaneleknek vagy infrafűtéseknek, melyek hőleadása több mint 50%-ban infravörös hősugárzásként történik. Az infrapanelek esetén - a speciális fűtőbetét - mellett különösen fontos az optimalizált emissziós hőleadó felületet , ugyanis ez nagyban befolyásolja a fűtőpanel hatékonyságát. Bizonyos távol keleti infrafűtést forgalmazók előszeretettel hangoztatják azt a tévhitet, miszerint ( az Ő) sima felületű termékei jobb hatásfokkal bírnak az "elavult" kerámiaszemcsés infrapanelknél , ez nevetséges és minden szakmaiságot nélkülöző kijelentés. Itt jegyezném meg , hogy cégünk mindkét típust ( mikró szemcsés és sima felületű)  forgalmazza, bizonyos esetekben az egyiket - bizonyos esetekben a másikat ajánljuk. 

   Alap szabályként elmondható , hogy a szemcsézett felületképzés un. sugárzó komponense lényegesen magasabb a sima felületű társainál. A Fenix Group Európa piacvezető infrafűtés gyártója által kifejlesztett mikrókerámiás Ecosun U+ infrapanelek egyedülálló emissziós értékekkel és kiváló intenzitású infravörös hősugárzással rendelkeznek , hatékonyságban egyértelműen felülmúlják az amorf (sima műanyag)  felületű,  pl. a  "Graphit-polyimide"  infrapaneleket.

Az infra fűtőpaneleket a mennyezetre javasoljuk elhelyezni , ez meglepő lehet, de konkrétan ez az energia hatékonyságának "titka".

 Az infrahő a  legjobban hasznosuló hőenergia , hiszen a mennyezetre elhelyezett infrapanel a padlószint közelébe koncentrálja energiájának nagy részét - oda , ahol az ember  a legtöbb időt tölti ülő - fekvő helyzetben.
A fűtőpanel által kibocsátott infravörös hősugárzás elnyelődve a padlóban hőt generál , felmelegítve azt. Az aljzat hőfoka az aktuális lég hőmérsékletnél  0,5- 1 fokkal magasabb lesz. A padlóban ( falakban) eltárolt hőenergia minimális mértékű konvekciót generál , így a helységben a légrétegek hőmérséklete szinte homogénné válik.  A konvekciós veszteség minimális , a  helység hőfokát magasabbnak és egyenletesebbnek érezzük a valós hőfoknál- maximális hőkomfort.

 

A konvekciós fűtésekkel ellentétben a meleg levegő nem a mennyezet közelében telítődik , hanem egyenletesen oszlik el, ezért lényegesen kevesebb bevitt energia szükséges egy adott helység komfortos fűtésére - ami kisebb fogyasztást eredményez.
Napunk a földet kizárólag az infravörös hősugárzás által melegíti ( hiszen sem a konvekció, sem a kondukció nem jöhet szóba) ez a legtermészetesebb és a legmagasabb hőkomfortot nyújtó energia.  Ezen elven működnek az Ecosan infrapanelek.