Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az infrapanel működése

Európa piacvezető infrafűtés gyártója a Fenix Group magyarországi képviseleteként 25 éves tapasztalattal rendelkezünk a korszerű elektromos  fűtéstechnikában.  A több évtizedes kutató és fejlesztőmunka eredményeként mára a Fenix cég világszintes is meghatározó tényezővé vált,  legújabb fejlesztésű  terméke  a  Ecosun U+ Gravelly Snow mikrokerámiás infrapanel, mely korszakalkotó az elektromos fűtések területén.
Az infra fűtőpaneleket a mennyezetre javasoljuk elhelyezni , ez meglepő lehet, de konkrétan ez az energia hatékonyságának "titka".
Fenix Ecosan infrapanel hőleadásának túlnyomó része az infravörös tartományban történik. Direkt fűtésként is szokás említeni , mivel közvetlenül az emberi szervezetben elnyelődve melegíti testünket - hasonlóan a nap jótékony sugaraihoz. Az egészségre kizárólag jótékony hatása ismert.


Az infrahő a  legjobban hasznosuló hőenergia , hiszen a mennyezetre elhelyezett infrapanel a padlószint közelébe koncentrálja energiájának nagy részét - oda , ahol az ember  a legtöbb időt tölti ülő - fekvő helyzetben.
A fűtőpanel által kibocsátott infravörös hősugárzás elnyelődve a padlóban hőt generál , felmelegítve azt. Az aljzat hőfoka az aktuális léghőmérsékletnél  0,5- 1 fokkal magasabb lesz. A padlóban ( falakban) eltárolt hőenergia minimális mértékű konvekciót generál , így a helységben a légrétegek hőmérséklete szinte homogénné válik.  A konvekciós veszteség minimális , a  helység hőfokát magasabbnak és egyenletesebbnek érezzük a valós hőfoknál- maximális hőkomfort.

A konvekciós fűtésekkel ellentétben a meleg levegő nem a mennyezet közelében telítődik , hanem egyenletesen oszlik el, ezért lényegesen kevesebb bevitt energia szükséges egy adott helység komfortos fűtésére - ami kisebb fogyasztást eredményez.
Napunk a földet kizárólag az infravörös hősugárzás által melegíti ( hiszen sem a konvekció, sem a kondukció nem jöhet szóba) ez a legtermészetesebb és a legmagasabb hőkomfortot nyújtó energia.  Ezen elven működnek az Ecosan infrapanelek.

Az elmúlt évtizedben gyökeresen megváltoztak az épületekre vonatkozó energetikai előírások , melyek a technológia folyamatos fejlődését vonják maguk után. Az innováció a fűtéstechnikában is a jövőbeni fenntarthatóság érdekében zajlik, a kisebb energiafelhasználás kisebb költségekkel, kisebb környezet terheléssel jár. A korábbi nagy teljesítményű fűtőberendezéseket fokozatosan felváltják az alacsony energiafelhasználású, komfortos és környezetbarát  intelligens technológiák.

Az elektromos infrafűtés korszakalkotó jelentőségű a modern építészetben, mára a központi gázfűtés valós alternatívájává vált:
- kiépítési költsége lényegesen kisebb ( 50-60%), és gyorsabb
- fűtésdíj tekintetében nincs lényeges különbség (jól szigetelt épületnél), sőt "közel 0 energiaigényű" építmény esetén olcsóbb is lehet
- karbantartási , felülvizsgálati költség nincs, problémamentes működés
- közismerten hosszú élettartam ( 30 év felett) , a fűtőtest és a szabályzó elektronika nincs egybeépítve.
- jótékony egészségügyi hatások - minimális szállópor, energizáló hatással bír szervezetünkre, igazoltan elektro szmog mentes
- kitűnően kombinálható megújuló napelemes rendszerrel , zéró káros anyag kibocsátás.

Az elmúlt időszakban a napelem árak jelentősen csökkentek , viszont hatásfokuk nőtt. Az infrafűtés beruházási költsége alacsonyabb, mint a gázos konvekciós rendszeré, így (új építés esetén) a szolár panelek átlagos 10 éves megtérülési ideje 5-6 évre redukálható!

Az infrafűtés napelemekkel kombinálva a tudomány mai állása szerint az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabban üzemeltethető, egyszerűen telepíthető fűtési megoldás, amely 100%-ban tiszta, megújuló energiaforrást használ.