Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A jövő fűtése

A korszerű elektromos fűtésrendszerek térhódítása rohamos mértékben növekszik, mára az új építésű (alacsony hőveszteségű) épületek első számú fűtésévé vált.

 
A jövő fűtése a megújuló elektromos energián alapuló alacsony konvekciós veszteségű innovatív fűtőtestek (infrapanel, fűtőszőnyeg, fűtőpanel) és a magas COP értékű hőszivattyúk kombinációja lesznek.

2021-től az építésügyi szabályok (új ház építés esetén) előírják, hogy az energiaigény legalább 25%-nak megújuló energiából kell származnia. Az egyre jobb hatásfokkal rendelkező napelemcellák és az új fejlesztésű elektromos fűtésrendszerek korszakalkotó változást hoznak a fűtéstechnikába. Mára az elektromos fűtés nem csupán egy lehetséges opció , sokkal inkább az észszerű döntés iskolapéldája és a karbon semlegesség felé vezető út elengedhetetlen lépése!

  Napelemes rendszer mellé kézenfekvő megoldás a minőségi elektromos fűtés, mely magas élettartam mellett képes kiemelkedő hőkomfortot biztosítani. A várható működési idő jellemzően 30 év feletti , mivel nem tartalmaznak kopó-mozgó alkatrészeket és az alacsony hőmérsékletű innovatív fűtőbetét élettartama nincs üzemórához kötve. 

  A fűtésköltség sokak számára csupán a havi rezsiköltséget jelenti, de érdemes megvizsgálni a dolgot más perspektívából is.  Közelebb járunk a realitáshoz ha az összes fűtésre költött összeget vizsgáljuk (hiszen az is nekünk kell kifizetni) , mondjuk egy 20 éves időszakra vetítve. 

 Az első változó az egyenletben a bekerülési költség , itt nagyságrendbeli különbségek lehetnek. Egy átlagos családi ház esetén levegő-víz (padlófűtéses) hőszivattyú bekerülési összege 5-8 millió Ft közé tehető itt plusz költség , hogy a technikának egy min 6-8 m2 gépészeti helységet kell csinálni,  amit ha csak 500,000 Ft/m2 áron számolunk , akkor is cca.  4 millió Ft.  Hasonló méretű ház esetén az Ecofloor fűtőszőnyeg bekerülési költsége ( helységenkénti dupla szenzoros termosztáttal) 1 millió Ft-ot sem biztos hogy eléri.... 

A második változó a havi ( rezsi költség) , ez nyilvánvalóan alacsonyabb a hőszivattyú esetében, de mivel az új építésű ház energiaigénye kicsi , ezért kevés villamos energiát használ a ház, tehát a különbség is csekély.

 A harmadik változó a karbantartási , javítási költség és a rendszer élettartamának vizsgálata. A hőszivattyú bonyolult gépezet ( kompresszor, érzékelők, szabályzók, elektronika ....) rengeteg potenciális hibalehetőséggel, ezek javítása - cseréje igencsak mellbevágó összeg tud lenni. A rendszer várható élettartama legjobb esetben is max. 15-20 év! A fűtőszőnyeg esetén merőben más a helyzet , a fixen a betonba vagy a csemperagasztóba ágyazott fűtőszőnyeg semmifajta karbantartást nem igényel , meghibásodása igencsak valószínűtlen , ezért is a Fenix cég az Ecofloor fűtőkábelre élettartam garanciát vállal. Egyetlen "kopó" elem a termosztát, aminek a cseréje pár ezer Ft-os tétel és könnyen megoldható.

 Összegezve a levegő- víz hőszivattyú magasabb bekerülési összege az alacsonyabb rezsi mellett sem tud megtérülni egy elektromos Ecofloor padlófűtéshez képest , sőt az üzembiztonság tekintetében is fűtőszőnyeg a megbízhatóbb egyszerűsége végett

A modern új generációs elektromos fűtések (infrapanel, fűtőszőnyeg ,hőtárolós fűtőkábel) korszakalkotó jelentősége megkérdőjelezhetetlen , napelemmel és levegő-levegő hőszivattyúval ( hűtő-fűtő klíma) kombinálva az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabban üzemeltethető (hűtési) fűtési megoldás, amely100%-ban tiszta, megújuló energiaforrást használ.

Az infravörös technológián alapuló innovatív fűtőtestek kimagasló hatásfoka a konvekciós veszteség minimalizálásán és sugárzó hőközlés okozta magasabb hőkomfort együttes hatásán alapszik. Kedvező élettani hatásait is érdemes megemlíteni , miszerint kisebb a szálló por mennyisége és a napsütéshez hasonló természetes módon melegíti a testet – az infravörös hőterápiát a gyógyászatban is előszeretettel használják.