Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűtőklíma vagy infrapanel?

Energia hatékony elektromos fűtések

Az innováció a fűtéstechnikában is a jövőbeni fenntarthatóság érdekében zajlik, a karbonsemlegesség elérésében fontos szerepet játszik a tudatos energiafelhasználás, legfőképp a megújuló energiára alapuló korszerű fűtésrendszerek térnyerése.

Célunk nem kevesebb , mint az optimális fűtésrendszer megvalósítása  ügyfeleink számára.

A helyi adottságok és a személyes elvárások maximális figyelembevételével megtervezzük és kivitelezzük modern, energiatudatos hűtő-fűtő rendszerét.  A hőszivattyús elven működő inverteres klímák meggyőző hatékonyságát ötvözzük az infrafűtés tökéletes hőkomfortjával, az elfogyasztott villamos energia egy részét, vagy teljes egészét megtermelhetjük a tetőre telepített szolár panelekkel - mindezt kisebb költségből , mint azt sokan gondolnák...

Szakembereink komplex szolgáltatást nyújtanak a tervezéstől a kivitelezésig, beleértve az áramszolgáltatói és a pályázati ügyintézést is. A vonatkozó EU -s irányelveket és a fenntarthatóságot szem előtt tartva rendszereink lokális káros anyag kibocsátása miden esetben nulla.

A két rendszer előnyös tulajdonságait kiemelve, hátrányos tulajdonságait mérsékelve egyfajta hibrid megoldást kínálunk. Az infrapanelt vagy az  infraszőnyeget alapfűtésként, a klímát rásegítésként és - nyilvánvalóan- a nyári hűtésre ajánljuk. A rendszer tervezésénél az egyéni igények fontos szerepet játszanak , valakit zavarhat pl. a hálószobába a klímaventilátor halk zümmögése vagy a gyerek számára irritáló a folyamatos légmozgás....  ezen szubjektív szempontok figyelembevételével egyénre szabottan igazán komfortos megoldást kínálunk. Fontos a költségek minimalizálása mellett a hosszútávú problémamentes működés és a helységek pontos szabályozhatósága , melyet okos eszközökről kontrollálhatunk.

Hőkomfort:  Az infrapaneles fűtés hőkomfortja magasabb , mint a légkeveréses klímának , a folyamatos légáramlat csökkenti meleg érzetünket. Bizonyos esetekben klímával fűtés irritáló lehet a szemnek, a folyamatos ventilátor zümmögés egy idő után zavaróvá válhat.  A hőeloszlás egyenetlen - mivel nem életszerű , hogy minden egyes (kis) helységbe inverteres klímát szereltetünk. Egy jól megtervezett hibrid (infra és klíma)  rendszernél a hőérzetünk a levegő homogén rétegződése és szilárd tárgyakban eltárolt hőenergia  miatt rendkívül kellemes.

Karbantartás élettartam:   A kizárólagos  klímával történő fűtés a kompresszor (és egyéb alkatrészei)  folyamatos működése végett hamarabb tönkre mehet...  A jól hangzó kiterjesztett 10 éves garanciának számos feltétele van , pl az aktív hűtésre és fűtésre is használt klímák esetén előírt évenkénti akár 3-4 !! kötelező szakszervizes karbantartás , vagy pl a Fujitsu esetében kizáró ok a " teljes körű téli fűtés". Az Ecosun infrapanel esetén nincs ilyen 'apróbetűs rész, nincs kötelezően előírt karbantartás , nincs bonyolult - meghibásodásra hajlamos - konstrukció. A Fenix infrapaneljei zseniális egyszerű felépítésükből adódóan rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, mivel az infravörös fűtőlap és a szabályzó elektronika külön egységet alkotnak. A termosztátok meghibásodás esetén gyorsan és kis költségből cserélhetőek ,funkciói tetszőlegesen bővíthetőek.

Hatásfok:  A hőszivattyús elven működő klímák hatásfoka ( COP érték) a külső hőmérséklet függvényében jelentősen változik , minél inkább szükséges fűteni (kinti hőmérséklet minél alacsonyabb) annál rosszabb hatásfokkal dolgoznak.  Az infrapanelek nem tudnak 1 kW energiából előállítani 2-3 kW -ot , itt a "hő hasznosulásán" van a hangsúly.   A konvekciós fűtések esetén - melyek a légmozgásra alapulnak -  a felső légrétegek lényegesen melegebbek az alsó rétegeknél , de mi a padló közelében töltjük a legtöbb időt ( ülő, fekvő helyzetben). A mennyezetre elhelyezett infrapanel energiájának jelentős része az aljzatban elnyelődve hőt generál, konvekciós veszteség nélkül hasznosul. Az "infrával fűtés" esetén elmondható, hogy melegebbnek érezzük a helység levegőjét, mint ami valójában, ezért a termosztátot a megszokott érték alá állíthatjuk akár 2-3 fokkal, kicsi a hőtehetetlensége , ezért rendkívül pontosan fűthetünk. 

Mindezen tulajdonságok összessége rontja a hőszivattyúk magas COP értékéből adódó előnyöket, de hibrid üzem esetén a negatívumok jelentősen mérsékelhetőek. Az infrafűtés költséghatékonysága növelhető a levegő-levegő hőszivattyúkkal való közös üzemeltetés esetén és egyúttal megoldja a nyári hűtést .   A visszajelzések és a saját tapasztalataink alapján szerettük volna felhívni a figyelmet olyan tulajdonságokra is amelyek kevésbé köztudottak. Szakembereink  hibrid rendszert tartanak a legoptimálisabbnak , ahol a két fűtésrendszer előnyös tulajdonságait ötvözni tudjuk az infrapanel optimális hőkomfortját a klíma hatékonyságával.