Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Infrapanel fogyasztása

 

   Az elektromos fűtésetek közül a legolcsóbban a mennyezeti infrapanelekkel fűthetünk, az infravörös hőközlés fizikai tulajdonságai kedvezőbbek ( minimális konvekciós veszteség, direkt hőleadás, gyors- optimális hőkomfort , nem mozgatja a port) a hagyományos konvekciós elven működő társainál.   

  A fűtésköltségen sokan kizárólag a havi rezsiköltséget értik, de ez csupán az " egyenlet"  egyik változója , amennyiben pontosabban szeretnénk látni a fűtést illetően, az összes ráfordítást kell vizsgálni egy hosszabb időszakot alapul véve. Az Ecosun infrapanelek várható  fogyasztásának kalkulálása előtt ezért a kezdő lépésektől fogva tekintjük át a felmerülő költségeket – összehasonlítva egy átlagos gázos központi fűtés bekerülési költségével. 

  Tapasztalataink alapján állíthatjuk , hogy az elektromos infrapaneles fűtés mára a központi gázfűtés valós alternatívájává vált, sőt …

  1,   Az infrafűtés kiépítési költsége lényegesen kisebb ( 50-60%), és gyorsabb. Itt már akár milliós összeg is a “zsebünkben maradhat”!


  2,  Fűtésdíj tekintetében a modern alacsony energiaigényű épületek esetén nincs szignifikáns  különbség , sőt “közel 0 energiaigényű” építmény esetén akár olcsóbb is lehet.

  Szigeteletlen épületek esetén elsősorban kiegészítő vagy lokális fűtésként alkalmazva jelenős hőkomfort emelkedés mellett mérsékelhetjük a főfűtés fogyasztását.

  Kevésbé jó szigeteltségű ( DD-EE) lakóháznál főfűtésként alkalmazva 10-20 % kal magasabb havi költségek várhatóak , viszont a minimális amortizáció és a problémamentes tiszta működés , hozzászámolva  a bekerülési és karbantartási költségeken megtakarított pénzösszeget , hosszútávon  kifizetődik és olcsóbbá válik a gázos központi fűtéshez képest.

  3,  Karbantartás és javítási költségek.   Az Ecosan infrapanelek szerkezeti felépítéséből adódóan karbantartást, felülvizsgálatot nem igényelnek , nem tartalmaznak kopó mozgó alkatrészeket, sőt elektronikát sem !! , mivel a fűtőtest és a szabályzó külön egység.  A termosztát esetleges meghibásodása esetén az infrapanel megbontása nélkül könnyen és olcsón javítható.   Az infra fűtőpanel élettartama különösen hosszú.


  4, Az infrapanel energia hatékonyságának “titka”

      Az elektromos fűtések között legolcsóbban a mennyezeti infrapanelekkel fűthet, mivel  kisebb energiabevitel mellett tudja biztosítani ugyanazt a hőkomfortot.
     Ennek az oka a sugárzó hő fizikai tulajdonságában keresendő: Az infravörös hősugarak elnyelődve a szilárd tárgyakban hőt generálnak ( padló, falak stb.) , ezen         tulajdonságának köszönhetően a légrétegek hőmérséklete  kiegyenlítetté válik.  A konvekciós fűtéseknél a meleg levegő felszáll a mennyezet alá és ott telítődik,          padlószint közeli légrétegek hőmérséklete akár 6-8 fokkal is hidegebb, mivel az ember (általában) a padlószint közelében tölti a legtöbb időt (ülő, fekvő helyzetben)     alsó légrétegek hőmérséklete az igazán fontos! Ezért kell nagyobb teljesítményű konvekciós fűtőtestet ( pl. norvég fűtőpanel) alkalmazni azonos hőkomfort                   eléréséhez, ami magasabb üzemeltetési költséggel jár  – konvekciós veszteség.

Az elektromos fűtések két legismertebb típusa az infrafűtés és az úgynevezett  norvég fűtőpanelek.

A gyártócégek különböző hőátadási elven működő készülék fejlesztésébe fogtak.  Számos innovatív fűtési megoldás született , melyek mára általánosan elterjedté váltak.

Alapvető különbség a hőátadási elvben található , az infrapanelek  hőleadásának túlnyomó része az infravörös tartományba történik , míg a norvég fűtőpanelek  a (hagyományos ) konvekciós elven működnek.

  A norvég fűtőpanelek "újragondolt"  fűtőbetéttel  és precíz hőfokszabályozó rendszerrel a hagyományos elektromos konvektoroknál ( olajradiátor stb.) alacsonyabb költséggel működnek. De a konvekciós hőleadás miatt nem képesek az infravörös fűtőtestek által nyújtott komfortérzetet biztosítani  (azonos teljesítményű fűtőtestek esetén).

   - a konvekciós fűtéseknél a meleg levegő felszáll a mennyezet alá és ott telítődik, padlószint közeli légrétegek hőmérséklete akár 6-8 fokkal is hidegebb, mivel az ember (általában) a padlószint közelében tölti a legtöbb időt (ülő, fekvő helyzetben) alsó légrétegek hőmérséklete az igazán fontos! Ezért kell nagyobb teljesítményű konvekciós fűtőtestet ( pl. norvég fűtőpanel) alkalmazni azonos hőkomfort eléréséhez, ami magasabb üzemeltetési költséggel jár.
   -  az infrafűtést direkt fűtésként is szokás emlegetni mivel közvetlenül az emberi testszövetekben elnyelődve jótékonyan melegíti testünket - mint a nap.  Az infrapaneles fűtés esetén általában magasabbnak érezzük a helység hőmérsékletét , mint amit valójában mérhetünk.

A várható élettartamáról pár szóban:

- a norvég fűtőpanelekben található fűtőbetét magas élettartama valójában reális, viszont a készülékkel egybeépített hőszabályzó elektronika ( "mini számítógép") bonyolult , és mint mint elektronika behatárolt élettartammal rendelkezik. Cseréje a készülék megbontásával és csak szakszervizben történhet jelentős összegért.
- az infrapanelekben nincs mozgó-kopó alkatrész, nincs bonyolult elektronika , a felületi hőmérséklete alacsony ( működés közben a fűtőbetét nem károsodik , mint pl. az izzó fűtőszál) , ezért üzemórához nem kötött - különösen hosszú élettartammal rendelkezik, karbantartást nem igényel. A hőfok szabályzás külön telepített termosztáttal történik , ez általában pár ezer forintos tétel - meghibásodása esetén könnyedén cserélhető.