Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűtőszőnyeg vagy hőszivattyú?

Fűtőszőnyeg vagy hőszivattyú?

 

Cégünk 13 éve foglalkozik elektromos fűtésrendszerek tervezésével, kivitelezésével ,  ezen időszak tapasztalatai alapján készítettük az alábbi  összehasonlítást.

 

Fűtésrendszerek összehasonlító tesztje

   A villamos energián alapuló korszerű fűtésrendszerek térhódítása rohamos mértékben növekszik, mára az új építésű (alacsony hőveszteségű) épületek első számú fűtésévé vált. A tisztán elektromos és a hőenergia mozgatásán alapuló (hőszivattyús) rendszerek - kombinálva megújuló energiát előállítani képes napelemmel - joggal nevezhetőek a jövő fűtésének.  Fűtés korszerűsítés esetén is egyre inkább előtérbe kerülnek a hagyományos gázos rendszerek helyett.

  Ki ne hallott volna a hőszivattyúk kitűnő hatásfokát jelző COP értékről, miszerint egységnyi villamos energiából képes 3-4 -szeres hőenergia előállítására. A korszerű elektromos fűtésrendszerek előnyös tulajdonságai is sokak számára ismert , de inkább csak kiegészítő fűtésként gondolnak rá.

  A hőszivattyús rendszer új építés esetén rendkívül népszerű , legtöbb esetben az építtetők, alternatíva nélkül kizárólagosan ebben gondolkodnak, pedig érdemes több lehetőséget is körültekintően megvizsgálni. A fűtésrendszert hosszú távon szeretnék használni, ezért minden járulékos és jövőbeli költségével tanácsos tisztában lenni. Fontos tényező, hogy minden családtag részére maximális hőkomfortot biztosítson és akár helységenként is külön szabályozni lehessen.

  Az „elektromos fűtőszőnyeg napelemmel” rendszert hasonlítjuk össze tételesen - új építésű alacsony energiaigényű 120 m2 épületet alapul véve - két hőszivattyús fűtésrendszerrel. Az egyik egy levegő-víz hőszivattyús padlófűtés a másik pedig levegő-levegős (hűtő-fűtő klíma) hsz. rendszer.

 

1, Bekerülési költség

 

-Napelemes fűtőszőnyeg esetén:

  A Fenix Ecofloor fűtőszőnyeg rendszerét légterenkénti dupla szenzoros termosztáttal cégünk cca,1 millió Ft-ból kivitelezi , az áram bővítés költsége 1x32 A -ről 3x32 A -re 260,000 Ft. Napelemes rendszer 10 kWp méretben működőképesen átadva cca. 3- 3,5 millió Ft. Használati meleg víz előállításához a villanybojler ára max. 100,000 Ft

Összes bekerülési költség a fűtés és hmv* 100% fedezésére alkalmas napelemes rendszerrel kompletten szerelve:  cca. 4,500,000 Ft

* Használati meleg víz költsége 2-3 személyre kalkulálva. 

 

-Levegő-víz padlófűtéses hőszivattyús rendszer esetén:

  Komplett rendszer kivitelezési költsége 5-6 millió Ft , amennyiben hűteni is szeretnénk a rendszerrel (padlóban fűtő, mennyezeten hűtőkörrel) 7,5-8,5 millió Ft-os várható telepítési költséggel kell számolnunk. Az áram bővítés itt is szükséges legalább 3x16 A -ra és a H tarifás mérőnek is van költsége. Járulékos költségként nem szabad megfeledkezni a gépészeti helység kiépítésének borsos költségéről sem , ami négyzetméterenként sok-százezer Ft is lehet!

Összes bekerülési költség: 5,5 millió Ft felett + a gépészeti helység kialakításának költsége 

 

-Levegő-levegő (hűtő-fűtő klíma) hőszivattyús rendszer esetén:

   120 m2 épület esetén legalább 4 db klíma beszerelése szükséges, ez kivitelezve cca. 1,2 millió Ft , az áramot ajánlatos 3x25 A -ra bővíteni , ez H tarifás mérővel együtt 250 e Ft -ba kerül nagyjából , a villany bojlerre számoljunk szintén 100 e Ft-ot.

Összes bekerülési költség (az éves várható fűtési költség kb.120 e Ft ): 1,6 millió Ft *

* Használati meleg víz előállításának a költsége még hozzáadódik!

 

2, Éves fűtésköltség (rezsi):

 

    • Napelemes fűtőszőnyeg esetén: 0 Ft (napelem termelése 100 % fedezi )

    • Levegő-víz hsz. padlófűtés esetén: cca. 100,000 Ft

    • Levegő-levegő hsz. (klíma) esetén: cca. 120,000 Ft  + hmv költsége

       

3, Karbantartási , javítási költség:

 

- Napelemes fűtőszőnyeg esetén:

  Fűtőszőnyeg: nincs karbantartási költség, egyetlen meghibásodásra hajlamos alkatrész a termosztát , várhatón 7-8 évenként kell cserélni ára 15,000 Ft  Napelemre (inverterre) max. 1 millió Ft-ot kell 25 év alatt ráfordítani.

-Levegő-víz hsz. padlófűtés esetén:

  Évenkénti karbantartás szükséges, bonyolult rendszer számos kopó-mozgó alkatrésszel , a javítási költségek jelentősek lehetnek.

-Levegő-levegő hsz. (klíma) esetén:

  Évenkénti (többszöri) karbantartás szükséges, bonyolult rendszer számos kopó-mozgó alkatrésszel , magas javítási költségekkel számolhatunk. Négy különálló berendezésről beszélünk, így a meghibásodásra hajlamos alkatrészek száma is négyszeres.

 

4, Várható élettartam, amortizáció:

 

 Napelemes fűtőszőnyeg esetén:

  Különösen hosszú, 50 év feletti élettartam várható. Fenix gyártói élettartam garanciával! Ecofloor fűtőkábel tervezésénél a hosszútávú megbízható működést és az elektromágneses kisugárzás (elektro-szmog) mentességet tekintették prioritásnak.

    A villamos hálózatból érkező ingadozásokra toleráns , de ajánlott a "kétlépcsős túlfeszültség védelem" használata, mely a lakásban lévő valamennyi elektronikai készüléket is hivatott védeni a villámkárok ellen.

    A szabályzásért felelős dupla szenzoros termosztátok esetén számolnunk kell  8-10 évenkénti cserével, de nem jelentős költség és egyszerűen - a fűtésrendszer megbontása nélkül - kivitelezhető. A fűtőkábelek relatív alacsony működési hőmérséklete miatt az amortizáció minimális , így évtizedek múlva is képes leadni a névleges fűtőteljesítményt.

 

Levegő-víz hsz. padlófűtés esetén:

  15-20 év közt szokás megadni, de hozzáteszik, hogy hmv előállítása miatt csökkenhet a készülék élettartama.

Levegő-levegő hsz. (klíma) esetén:

  A rendszer (egyik) gyenge pontja. A hűtő-fűtő klímával télen főfűtésként fűtünk, nyáron hűtünk a kompresszort nagy mértékben leterheljük és a várható élettartam max. 7-8 év lesz csupán. Több gyártónál is garanciavesztést okoz ha a klímát fő fűtésre használják!

 

5, Hőkomfort (nem technikai tulajdonság , de fontos tényező):

 

Napelemes fűtőszőnyeg esetén:

 A padlófűtés hőkomfortja közismerten kiváló, a fűtőszőnyeg esetén a helységenkénti szabályzás lehetősége még inkább azzá teszi, sőt külön állíthatjuk a levegő és a padló hőfokát is. A precíz szabályzásnak köszönhetően a padló mindig a meghatározott hőfokú lesz minimális (0,5 -1 fokos) hiszterézis mellett.  A szálló por mennyiségét nagy mértékben csökkenthetjük a precíz vezérléssel.

Levegő-víz hsz. padlófűtés esetén:

 A padlófűtés hőkomfortja közismerten kiváló, működése a megszokott vizes padlófűtésekéhez hasonló.

Levegő-levegő hsz. (klíma) esetén:

 A rendszer (másik) gyenge pontja. A hűtő-fűtő klímánál a levegő mozgatását ventilátorok végzik, a legmodernebb készüléknél is a búgó hang és a légáram irritáló lehet. Sokan huzatérzésre panaszkodnak, a hőeloszlás sok esetben egyenetlen. A komfortérzet kevésbé kielégítő.

 


Összegzés 25 éves időszakot alapul véve:


 

Napelemes fűtőszőnyeg esetén:

  Az összegzés itt a legegyszerűbb és a leginkább meghatározható. Van egy 4,5 millió Ft körüli bekerülési költség , (fűtési és hmv*) rezsiköltés nincs. Karbantartási javítási költség fűtőszőnyeg oldalról 6 db termosztátra számolva 300 e Ft körüli összeg. Az Ecofloor fűtőszőnyegre a Fenix cég élettartam garanciát vállal, és "elektro-szmog" mentes igazolást állít ki.  Napelemre max.1 millió Ft a reális, tehát 25 év alatt a várható összes ráfordítás (napelemekre 25 év 80% teljesítmény garancia vonatkozik!) :

Összegezve: 5,8 millió Ft!

 

Levegő-víz hsz. padlófűtés esetén:

  Bekerülési költség 5 millió feletti összeg , 25 éves rezsi 2,5 millió Ft, karbantartási javítási költség akár milliós nagyságrendű is lehet. Élettartama legjobb esetben is 20 év, ezért a cseréje megközelítheti a 4 millió Ft-ot. Összegezve: 13 millió Ft

 

Levegő-levegő hsz. (klíma) esetén:

  Bekerülési költség 1,2 millió Ft , 25 éves rezsi 3 millió Ft, karbantartási javítási költség akár több milliós nagyságrendű is lehet, de számoljunk csak 1 millió-val. Élettartama legjobb esetben is 8-10 év, ezért a kétszeri teljes cseréje megközelítheti a 2,4 millió Ft-ot.

Összegezve: 7,55 millió Ft + használati meleg víz előállításának költsége 

 

Referenciáinkat itt találja !